logo

Dahlkvists hemtagna till Sverige

Kära församling, det är utmanande tider, inte bara i Sverige utan i världen. I Etiopien är det begränsad sjukvårdskapacitet, hotbild mot utlänningar och nedstängning av den verksamhet som vi bedrivit pga av Corona. Amerikanska ambassaden rekommenderar inte vita att röra sig själva utanför hemmet. Landet har stängt gränser och posterat militär längs den för att bevaka.

Det har föranlett att Missionsrådet och jag har beslutade att kalla hem våra missionärer Hanna och Fanuel Dahlkvist med familj. 

Vi tog beslutet på torsdag 26 mars under eftermiddag/kväll och på fredagen köptes biljetter hem. De biljetterna gällde hemfärd på lördagen och vi var glada att vi lyckats hitta en lösning i en eskalerande och orolig situation.

På fredag kväll får vi dock beskedet att biljetterna är inställda på grund av tekniska skäl. Nu påbörjas en febril aktivitet, vi känner allvaret och både ber till Gud samt jobbar på olika kanaler för att de inte skall bli instängda i landet.

Till slut lyckas Hanna preliminärboka biljetter, med hemfärd på samma flyg som de första biljetterna, som skall betalas direkt för på ett av Ethiopien airlines kontor. Det går inte att göra på natten så vi får lägga det i Guds händer och invänta lördagen.

Under lördagen kan Fanuel åka till ett av flygbolagets kontor och betala för biljetterna. 

Sedan är det för familjen att packa sina väskor och åka mot flygplatsen. Här hemma ber Missionsrådet innerliga böner om att det skall hålla hela vägen.

Kl 21:45 på lördag kväll får vi bilder på familjen när de sitter på planet och väntar på att lyfta och på bilden ni ser här, är de på söndag kl 14:20, äntligen komna till Övik och precis avklivna tåget. 

Igår kväll fick vi besked att Ethiopan airlines stänger sina internationella flygningar från och med 29 mars. EDIT: Nu har vi fått besked om att de kommer flyga ytterligare en tid men i väldigt beränsad omfattning. 

Nu är de i Sverige och det beslutet gäller i nuläget tills sista juli. Det innebär att de kommer behöva boende, bil, kanske lite möbler men framförallt omsorg och förbön. Hör gärna av dig till Missionsrådet om du har möjlighet att hjälpa.

Vi tackar Gud för att vi har fått hem dem till Sverige och att allt har gått bra. Detta har varit dyrt, nödlägen är ju ofta det. Men våra missionärers säkerhet går först och det har varit värt varenda krona. Vi har en kriskassa för den här typen av situationer som vi kommer att använda. Men skulle du vilja så får du gärna vara med och bidra till omkostnaderna för att vi fick hem familjen.

Stefan Beimark
Föreståndare

PS. Gällande familjen Jacobsson i Kambodja så är läget annorlunda och de känner sig trygga samt har bättre tillgång till sjukvård ifall något skulle hända. Men det kan ändra sig snabbt och vi kan komma att behöva fatta liknande beslut där också.