Pingstkyrkan Örnsköldsvik Logga
huvud


Fokus på

 
Medlemssidor


Medlemsnummer

Lösenord

090913 Hanna

      Addis Abeba, Etiopien, 13 september 09

Hej!

 

Hur har ni det? Det är bra med oss här i Etiopien. Vi är just nu i Addis Abeba och jag tänkte därför passa på att skriva till er, eftersom interneten i Yabello inte fungerar så bra. Vi är här för att fira nyår, i förrgår 11 september, började det nya året 2002 här i Etiopien, så vi har spenderat lite tid här med Fanuels familj och släkt. Sedan har vi också passat på att byta däck på bilen, gå till tandläkaren och lite annat sånt som man får passa på med när man kommer till huvudstan.

 

I Borena är det också bra. Vi har nu kommit igång med 5 grupper som vi undervisar varannan vecka. Vi försöker dela upp och ta ansvar för själva undervisningen på de olika ställena. Jag, Fanuel och Natnael undervisar alla tre på amarinja. Fanuel undervisar på 2 ställen och jag är med som medhjälpare. På de ställena har vi lokala tolkar som hjälper med översättning till orominja. Natnael undervisar på 2 andra ställen och har vår anställda tolk med sig. Jag undervisar på det 5:te stället tillsammans med vår anställda tolk. På dessa fem ställen undervisar vi alltså kristna som kommer från olika byar, och som för vidare undervisningen i sina byar. Det är jätteroligt för mig att äntligen ta modet till mig att undervisa helt fritt själv på amarinja, innan har jag mest stått bakom och stöttat och ställt frågor o.s.v. Det är också jättekul att se Fanuel komma igång med berättande. Ju mer han blir involverad desto mer får han hjärta för det märker jag.

 

Det har varit en fantastisk uppslutning av folket på dessa fem ställen. Förra året hade vi runt 30 elever på varje ställe, men det här året har vi 30, 90, 110 och 200 elever på respektive ställe. Vi är nu inne på 7-8:onde berättelsen, som handlar om Abraham och Isak, på tre av ställena, och berättelse 5 och 6 som handlar om Cain, Abel och Noas ark, på två av ställena. Redan nu får vi in många rapporter om att de berättar vidare berättelserna i byarna och att många blir frälsta. När vi kommer tillbaka till Yabello nu till veckan, så ska vi så snart som möjligt börja besöka dem i de olika byarna och se hur det går.

 

Under dessa tre år har vi försökt att täcka Borena området så gott som det går. Vi har tidigare arbetat här i centrala Borena, runt Yabello, Dubluck och Mega, och också i östra Borena, i Arero och i sydvästra, Idi lola. Nu har vi sträckt oss längst ner i södra Borena, till ett ställe som heter 147 och ett annat som heter Tuka och ligger på Kenyagränsen, dit vi åker varannan vecka och sedan varannan vecka åker vi nu västerut till Teltele och Kulch. I Kulch når vi nu till ett annat folkslag som heter Konsofolket, det är mycket spännande att se deras annorlunda sätt att leva, och bygga, deras språk och sånger o.s.v.

 

Vi har även besökt några av våra tidigare grupper som examinerades i juni sen jag skrev sist. En av grupperna fortsätter att träffas varannan vecka och gör evangelisations satsningar varje gång tillsammans. I tre dagar går de tillsammans runt i olika byar och vittnar/berättar och massor av människor blir frälsta. De har redan nått 3-4 områden. Det är fantastisk att se att de är mer aktiva nu än när vi var tillsammans med dem, då finns det hopp, då känner vi att vi har lyckats med arbetet.

 

Förrutom dessa grupper så har vi också en by som ligger ca en mil från Yabello där det inte finns någon församling sen tidigare, där vi börjat undervisningen. Det är en församling i stan som nu börjat en liten utpost där, varje torsdagkväll åker vi dit och jag berättar en berättelse för dem per gång. Det är väldigt roligt för oss som är vana att undervisa mest kristna, att få vara ute i en by där alla är helt nya, inte vet något om evangeliet än, och få vara med och forma dem från början. De samlas utanför en hydda och sången och trummandet ekar lång väg, redan när vi fortfarande är på väg dit. Om de bara har hört en sång en gång förrut, så kommer de ihåg den och sjunger den själva. De lyssnar intensivt till berättelserna och det märks att de är jätteintresserade. Fler och fler kommer till mötena, och folk kommer längre och längre bort ifrån för att vara med. Guds kraft är mäktigt närvarande.

 

Som jag berättat tidigare är det många som är besatta av onda andar i Borena p.g.a att de har så mycket olika slags tillbedjan och mycket häxdoktorer. En kväll när vi undervisat klart i denna by fortsatte folket själva att lovsjunga, som de oftast gör, och vi var på väg att hoppa in i bilen. Då började plötsligt en kvinna att skrika och rulla runt på marken. Hon kom från en by längre bort och hade kommit dit för första gången mitt under vårt möte. Demonerna kunde nu inte stå emot den starka lovsången från dessa nyfrälsta och de började manifestera sig. Vi bad för henne och hon blev befriad. Det var mäktigt att se hur Gud visar sig för dessa helt nya människor. Han visar att det inte är tomma ord utan att det är sanning och kraft i det som de lär sig.

Förrutom högtid, tandläkare och bildäck har vi också passat på att åka en sväng till Gurage denna veckan. Vi ringde runt och samlade ihop de 52 lokala missionärerna som vi undervisat och som vi haft speciell kontakt med sedan vi lämnade Gurage. Vi träffade dem en förmiddag och de var vid gott mod. Flera av dem berättar vidare berättelserna nu för andra och enligt deras vittnesbörd är de nyfrälsta och församlingarna också vid gott mod. Vi hade fått möjlighet att få många biblar från en organisation i Addis, och vi kunde nu ge dessa 52 en bibel var som gåva, de var väldigt tacksamma. Det var väldigt roligt att se alla dessa igen.

 

Gurage är dock ett hårt område, när vi jämför uppslutningen och öppenheten, och hur många som tar emot Jesus, med Borenaområdet, så förstår vi att det vi är med om i Borena nu är något helt unikt. Det är en öppenhet och väckelse som inte man kan finna på så många ställen i världen tror jag. Det enda som saknas är skördearbetare. Det finns så många byar och områden långt ifrån de stora vägarna, som vi inte kunnat nå till än, men där folket längtar efter evangeliet. Om någon bara kom dit och vittnade för dem så skulle de ta emot evangeliet allihop. Det är bara det att det finns så få som är beredda att göra sig mödan att ta sig dit och att stanna där, vilket innebär tuffa omständigheter både med boende och mat. Be om skördearbetare, be för våra elever att de får en stark kallelse över sina liv att gå, gå dit ingen annan har gått förrut, så att evangeliet får nå ut i de alra mörkaste områdena och att Guds ljus får lysa i varje vrå av Borena.

 

Tack för alla era förböner, Gud välsigne er alla,

Hälsningar, Hanna, Fanuel, teamet i Borena

streck
v.50   
 
måndag
18:30  Minibrass övar
tisdag
11:00  Bön
13:00  Julfest för daglediga
19:00  Generosity Choir övar
fredag
19:30  YOUTH - undervisning för unga i Bibeln
21:30  Läget Öppet - café/fritidsgård
lördag
17:00  Nära Himlen gudstjänst
söndag
11:00  Gudstjänst
17:00  Söndag17

Se hela kalendern »

 En Göteborgare och en Öviksbo, tillsammans brinner vi för Sydostasien! Vi är missionärer i Kambodja, där vi arbetar med att nå studenter med det otroligt underbara budskapet att det finns liv, frid, förlåtelse, helande, kärlek, frälsning och upprättelse hos Jesus.


Läs Andreas och Jennies blogg här:

Vi är en familj som kommer att åka ut till Omodalen i sydvästra Etiopien för att arbeta som missionärer under 3 år. Vi kommer att sändas ut av Hannas hemförsamling, Örnsköldsviks pingstförsamling.Vi kommer att bosätta oss i byn Jinka, ett samhälle med ca 25 000 innvånare, men vi kommer att arbeta i hela området. Vi arbetar med att sprida hopp, glädje och liv genom att berätta för människor om den ende som verkligen kan ge det, Jesus Kristus. Vi arbetar med att undervisa kristna i området i storytelling, de får lära sig bibelberättelser utantill, som de sedan berättar vidare till vänner, grannar och byar runt om i området.


Läs familjen Dahlkvists blogg här:

 

En del av Pingst