Pingstkyrkan Örnsköldsvik Logga
huvud


Fokus på

 
Medlemssidor


Medlemsnummer

Lösenord

090209 Hanna

Yabello, Etiopien, feb 09

Hej!


Det är alltid lika svårt att veta hur man ska börja dessa mail. Men har man bara fått till första meningen så brukar resten gå som på räls. Så nu ska jag väl komma igång. Här är det bra, jag sitter i värmen vid bordet i mitt vardagsrum och skriver. Utanför skrattar mina vänner åt mina medarbetares dotter som fyller 1 år om ett par veckor. Hon håller nämnligen på att gåträna, det finns inget mellanläge, antingen står hon still och vinglar eller så springer hon tills hon faller in i armarna på någon. Om en timme ska jag bege mig iväg till ett elevhem här i stan, där ca 40 elever träffas och lär sig bibelberättelser varje tisdagskväll, det är några av våra elever från förra året som undervisar dem. Nu har de varit hemma i sina hembyar på lov ett par veckor, så det ska bli spännande att höra deras vittnesbörd om hur det gått för dem när de praktiserat vad de lärt sig.


Vi har nu kommit fram till berättelserna om Jesu död och uppståndelse i våra grupper, om ett par veckor fortsätter vi med de 8 sista berättelserna från Apostlagärningarna och från Paulus brev om Den Helige Ande, om hur vi ska leva som kristna, om församlingsliv, vårt hopp himlen o.s.v. 10 mil söder om Yabello där vi bor ligger Mega. Där undervisar vi ca 25 elever varannan vecka. Jag har tidigare berättat om 5 kvinnor som går i flera timmar från sin hemby för att ta sig dit och om hur de går runt och berättar berättelserna i många av byarna i sitt område. Dom är alltid på hugget att vittna och berätta vad som hänt de senaste veckorna när vi träffas. Det handlar många gånger om att många blivit frälsta men ibland är det andra slags segerrapporter också. För några veckor sedan berättade Adi att hon upplevt väldigt motstånd. En dag när hon höll på att bära hem en massa ved från skogen stod plötsligt en giftorm mitt framför henne på stigen. P.g.a. sin tunga börda hade hon ingen chans att springa utan gjorde det enda hon kunde: ”I JESU NAMN”, sa hon och klev på ormens huvud och den dog. När hon sedan kom fram till sin by, kom folk gråtande emot henne och berättade att hennes son blivit stungen av en orm, hela hans ben hade nu svullnat upp och alla var övertygade om att han skulle aldeles snart dö. Men Adi var nu uppfylld av tro, hon tänkte på berättelsen om koppar ormen som Mose hängt upp i öknen, hon tänkte på att för alla som trodde så var ormen besegrad och den kunde inte skada dem. Hon tänkte också på hur Gud redan visat henne att hon hade segrat genom den upplevelse hon haft på stigen. Så hon tog sin son i famnen och bad för honom. Genast började svullnaden gå ner och pojken blev helt bra igen. 

Några veckor senare var det dags för nästa utmaning för Adi. En kväll hade många samlats i hennes hem för att höra henne undervisa berättelser, många hade kommit från avlägsna byar och hyddan var full med folk, så full att hennes man fick sitta på en pall utanför hyddan. Då bestämde sig några uppretade grannar för att göra slut på Adi och hennes vänner för gott. De kom och började reta mannen för att han var en sånn toffel som t.o.m. lät sig köras ut ur sitt hem. Mannen kunde till sist inte stå emot längre, mitt under mötet sparkade han upp dörren och släpade ut Adi ur hyddan och började slå henne. När alla kommit ut och samlats runt dem, började grannarna närma sig dem och skrika: ”Vi ska döda er kristna!”, men då började Adi och hennes vänner att skratta. ”Jag vet inte vad som hände men Den Helige Ande fyllde oss och vi kunde bara skratta”, berättade hon. I samma stund började motståndarna gråta och jämra sig ”Ajajaj, de kristna har kommit för att ta död på oss allihopa!” De grät och grät och grät medans de kristna började sjunga lovsånger och dansa runt i byn. De hade än en gång upplevt hur Gud kämpat för dem. Nästa dag bönade och bad Adis man om förlåtelse för vad han gjort, Adi förlät honom, men både han och de som hade retat upp honom fick sitt straff av byäldste som beslutade att de skulle betala med några kor. Gud ärade sitt folk, skämde ut motståndarna och alla var förundrade.

Förra gången berättade jag att vi besökt ett område som är helt onått, det finns inga församlingar där, jag skickade en bild på ett träd som de tillber där. Tura, heter en av våra elever som nu flyttat dit som evangelist. De senaste månaderna har han varit med om 2 stora under i olika byar och p.g.a. dessa under har flera familjer blivit frälsta. I en av byarna blev en man befriad från onda andar och i och med det tog han och hans familj emot Jesus och Tura undervisar dem nu berättelserna varje vecka. Förra veckan berättade Tura att han blivit kallad till en annan by. En kvinna hade varit sjuk i många år, hon hade inte ätit på flera år och legat förlamad men konstigt nog inte dött. Familjen hade spenderat alla sina pengar på häxdoktorer som försökt bota henne, men utan resultat. Tura kom dit och berättade för dem berättelser om Lucifers fall, skapelsen och syndafallet, sedan bad han för kvinnan. När han bad började hon att skrika, det visade sig att det var 49 onda andar som bundit henne alla dessa år. Andarna lämnade henne, hon satte sig upp och bad om att få något att äta. Alla 5 i hennes familj tog emot Jesus den dan. Några dagar senare hade kvinnan återhämtat sig och familjen kom till Tura med en get som de ville ge honom som gåva. Men Tura sa: ”Jesus helar utan betalning, men ge honom all ära och era liv.” Familjen tog med sig geten hem igen. Tidigare hade de gjort slut på allt de ägt för att finna frihet och liv, men inte kunnat finna det, nu hade Jesus klivit in i deras liv och gett dem allt de längtat efter som gratis gåva.


Av dem vi undervisade förra året har många startat nya församlingar i nya byar. Flera av dem försöker vi nu hjälpa att ordna med dopförättningar i dessa byar. Tidigare har folk från byarna gått in till städerna för att döpa sig i respektive församling. Nu vill församlingarna gärna ordna dopförättningar som start på de nya församlingarna ute i de olika byarna, det blir även en stark manifestation för hela byn med en stor dopförättning. I Dofi, en by jag berättat om tidigare, har nu 56 personer anmält sig till dop, representanter från församlingen som evangelisten som gått dit tillhör, ger dem nu dopundervisning och om några månader hoppas vi kunna frakta dit tillräckligt med vatten för att kunna ordna med dopförättning. Be för Dofis nyfrälsta och för de andra byarna, att de får gå vidare i tron, ta de steg som behövs och få den hjälp de behöver för att bli starka och växande församlingar.

Be också gärna för vår ekonomi. P.g.a. ökade priser och förändringar i växelkurserna är det lite tufft just nu. En av våra största kostnader är diesel till bilen för att ta oss ut till de avlägsna områdena och byarna och ibland får vi dra ner på besöken för att få ekonomin att gå ihop. Vi ber att ekonomin ska ordna sig men också om vishet om hur vi ska kunna arbeta så effektivt som möjligt utan att slösa med pengar. Be även gärna för mig och Fanuel, vi ska gifta oss den 25:te april. Be att det går ihop för oss ekonomiskt med bröllopet, men också att Gud ska hjälpa oss i alla förändringar som vi går igenom i och med att vi gifter oss.


Tack för era förböner och ert stöd,

Gud välsigne er alla.

Hälsningar, Hanna Dahlkvist


streck
v.50   
 
måndag
18:30  Minibrass övar
tisdag
11:00  Bön
13:00  Julfest för daglediga
19:00  Generosity Choir övar
fredag
19:30  YOUTH - undervisning för unga i Bibeln
21:30  Läget Öppet - café/fritidsgård
lördag
17:00  Nära Himlen gudstjänst
söndag
11:00  Gudstjänst
17:00  Söndag17

Se hela kalendern »

 En Göteborgare och en Öviksbo, tillsammans brinner vi för Sydostasien! Vi är missionärer i Kambodja, där vi arbetar med att nå studenter med det otroligt underbara budskapet att det finns liv, frid, förlåtelse, helande, kärlek, frälsning och upprättelse hos Jesus.


Läs Andreas och Jennies blogg här:

Vi är en familj som kommer att åka ut till Omodalen i sydvästra Etiopien för att arbeta som missionärer under 3 år. Vi kommer att sändas ut av Hannas hemförsamling, Örnsköldsviks pingstförsamling.Vi kommer att bosätta oss i byn Jinka, ett samhälle med ca 25 000 innvånare, men vi kommer att arbeta i hela området. Vi arbetar med att sprida hopp, glädje och liv genom att berätta för människor om den ende som verkligen kan ge det, Jesus Kristus. Vi arbetar med att undervisa kristna i området i storytelling, de får lära sig bibelberättelser utantill, som de sedan berättar vidare till vänner, grannar och byar runt om i området.


Läs familjen Dahlkvists blogg här:

 

En del av Pingst